projectbeheersing

Netwerken

Niet zo lang geleden besloot ik om wat meer te netwerken, contact houden met oude opdrachtgevers en via hen misschien wat nieuwe binnen te halen.  Mijn eerste afspraak was met een directeur (Cor) van een BAM Techniek vestiging. Eigenlijk is dit meer dan een vestiging, het is een apart bedrijf binnen BAM Techniek.

Nadat ik hem had benaderd om een afspraak te maken, was ik blij verrast dat hij enthousiast reageerde en met een voorstel kwam. Het is toch al wat jaartjes geleden. Bij aankomst voelde het meteen vertrouwd. Ik had er ook een ruime tijd gewerkt en altijd met veel plezier. Als je dan binnen komt en je de bekende gezichten van toen ziet is het altijd fijn dat ze verrast en enthousiast reageren. Cor, die zijn kantoor beneden heeft, hoorde mij praten met de bedrijfsleider en kwam mij halen. Het gesprek met Cor ging eerst over koetjes en kalfjes en ging zo langzaam over de organisatie en de voorbije ontwikkelingen van de jaren die ik er niet meer werk.

Eerst kwamen de personele wisselingen binnen zijn organisatie aan bod ‘heb jij die nog meegemaakt? Ken jij die nog?’ Al snel kwamen we op projectadministratie en projectcontrol. Want ja, dat is waar ik “verstand” van heb. Hij is trots. Hij is trots hoe hij dit onderwerp binnen zijn organisatie heeft geregeld. En hoe belangrijk het is. Hij vertelde mij dat veel collega’s maar ook partners vaak aan hem vragen hoe het binnen zijn organisatie geregeld is. En dat hij dan honderduit verteld hoe belangrijk het is en eigenlijk, hoe simpel.

Hij vertelde hoe de rapportages zijn verbeterd, hoe belangrijk het is om vooruit te kijken i.p.v. achteruit, Hoe de projectmanagers hun rol pakken en ook de overlegstructuur (plenair en individueel) en hoe de verantwoordelijkheid daarbij was ingeregeld. En hij benadrukte de rol van de projectadministrateur (die pakt een klein deel van de projectcontrol rol),  hoe belangrijk die is. Waar hij het meest trots op is, is hoe zij de termijnafspraken met de klant maken. Op datum. Geen gedoe met voortgang zoals; 25% bij start 25% bij montage enzovoort, dus achteraf. Nee. Vaste data en vaste bedragen, van te voren bepaald. Alles met het uitgangspunt dat “het werk” met het geld van de klant wordt gemaakt.

Tijdens dit gesprek heb ik mij ontzettend in moeten houden…. De reden hiervoor was dat hij mij vertelde hoe goed het geregeld was en dat het leek alsof ik er nog wat van kon leren. Begrijp mij niet verkeerd, ik heb er niets tegen om iets van iemand te leren. En ik besef ook heel goed dat 6 jaar en veel wisselingen binnen de administratie een lange tijd is. Zeker als je, zoals Cor al 32 jaar binnen een bedrijf werkt en dus veel veranderingen en personele wisselingen hebt meegemaakt.

Ja, ik kan wel zeggen dat ik er trots op ben dat ik toen iets heb neergezet waar iemand nu nog zo vol passie en trots over praat.

projectbeheersing